Rizikové faktory obezity u dětí

Velký výskyt obezity v posledních desetiletích vedla k nárůstu studií zabývající se problematikou obezity. V České republice jsou k dispozici soubory dat, které umožňují sledovat vývoje jednotlivých růstových ukazatelů a porovnávat s tabulkami z dřívějších desetiletí. Za posledních 50 let došlo u dětí k výrazným změnám výšky, hmotnosti a body mass indexu.

Obezita v dětském věku předurčuje k obezitě v dospělosti a nese s sebou riziko kardiovaskulárních i jiných komplikací zdravotního stavu. Nejčastější příčinou vzniku obezity u dětí je především změna příjmu potravy, životního stylu a energetického výdeje. Děti mají nedostatek tělesného pohybu, více tráví čas u počítače, televize, ve škole. Často děti konzumují mnoho jídla mimo domov, formou hotových jídel z důvodu časové zaneprázdněnosti rodičů. Reklamy také nezdravě ovlivňují výběr jídla pro děti a mají za následek nezdravý způsob stolování a špatné stravovácí návyky. Děti též konzumují velké množství sladkých nápojů a sušenek a došlo i k nárůstu velikosti porcí. Často jedí z důvodu osamocenosti, smutné či depresivní nálady.

Mezi rizikové faktory obezity patří především nesprávná výživa, nedostatek pohybové aktivity, genetické faktory, psychologické faktory, vliv rodiny a jejich stravování, socioekonomické vlivy – děti pocházející z rodin s nízkým příjem a také prenatální faktory.

Faktory prostředí

Během posledních desetiletí se změnily druhy a ceny konzumovaných potravin. Reklama se zaměřuje na levné, na kalorie bohaté potraviny, s jednoduchými sacharidy, s nízkým obsahem vlákniny. Styl rychlého občerstvení má také svůj podíl na vznik obezity. Mnoho dětí zvyšuje svůj energetický příjem ještě konzumací sladkých nápojů. Dítě, které pije tyto sladké nápoje, tak nekonzumuje menší množství jídla. Za zmínku určitě stojí i nedostatek tělesné aktivity.

Prenatální faktory

Řada výzkumů se také zaměřuje na rozpoznávání prenatálních faktorů v souvislosti se vznikem obezity. Stav výživy je velice důležitý pro vlastní růst a vývoj. Ukazuje se, že predispozice k obezitě může být již v období prenatálním. Stav výživy nastávající maminky, metabolismus glukózy u matky, kouření matky, porodní hmotnost dítěte, způsob kojenecké stravy, patří mezi ovlivňující faktory obezity. Matkám s diabetem se rodí novorozenci s větší porodní hmotností kolem 4kg a více. Jsou ohroženi metabolickým syndromem v dospělosti a vyšším výskytem obezity. Matky, hladovějící ve 3.trimestru gravidity zvyšují riziko vzniku obezity u svých potomků. Vyšší hmotnostní přírůstky jsou u kojenců s umělou výživou, která je energeticky bohatší, proto se poukazuje na výhody kojených dětí.

Genetické faktory

Významný podíl na vzniku obezity u dětí je přítomnost nadváhy či obezity u rodičů. Většina genetických obezit je podmíněna i faktory prostředí. Obezita v dětství i v dospívání zvyšuje riziko přetrvání obezity i v dospělosti. Čím vyšší stupeň obezity v dětství, tím vyšší je riziko obezity v dospělosti.

Jiné faktory

Další faktory zvyšující riziko vzniku obezity jsou neúměrná délka spánku, přetápění v zimních měsících, používání klimatizace a výskyt některých druhů adenovirů.

Zdroj: I. A. Hainerová, Dětská obezita, Maxdorf, Praha 2009
Lenka Štveráčková

Leave a Reply

Přejít nahoru